أهداف البرنامج

•  تحقيق التكامل بين التعليم الطبي والتعليم الهندسي في مجالين البحثي والتطبيقي.
  • خدمة المجتمع ممثلة في صيانة الاجهزة الطبية بكافة المستشفيات عن طريق خريجي القسم.
  •  خلق جيل من المهندسين من ذوي الخلفية الطبية الجيدة للعمل في مجال صيانة وتسويق الاجهزة الطبية من كافة البلدان والطرازات.
  •  اعداد كوادر هندسية علي درجة عالية من القدرة العلمية والادارية لتولي قيادة فريق صيانة الاجهزة الطبية في الشركات المتخصصة فيها او وكلاء الشركات المصنعة للأجهزة الطبية في مصر.
  • سد الفجوات الموجودة حاليا في سوق العمل نتيجة تولي المهندسين من خريجي الاقسام الهندسة الاخري صيانة الاجهزة الطبية المعقدة وعدم إلمامهم الماماً كافياً بالاسس الطبية التي بني عليها عمل تلك الأجهزة.
  • تكوين حلقة ربط بين الفريق الطبي المستخدم لكل جهاز من الاجهزة الطبية و الفنيين الذين يعهد اليهم بصيانتها في كثير من الحالات البسيطة، وذلك نظراً لإفتقار الفنيين الي اللغة التي تمكنهم من مخاطبة الاطباء.
  • العمل علي تطوير البحوث الهندسية الخاصة بتعديل وتحسين الاسس التكنولوجية التي تعمل بناء عليها الاجهزة الطبية وتكثيف استخدام الحاسب الآلي في كافة المجالات الطبية لمساندة الطبيب في اداء مهمته التشخصية والعلاجية.
  1. Apply knowledge of mathematics, science, and engineering concepts to solve fundamental engineering problems, and to design a system, components, and process to meet the required needs within realistic constraints and interpret its data.
  2. Communicate and work effectively within multi-disciplinary teams and show contextual understanding as well as professional and ethical responsibilities considering the impacts of engineering solutions on society.
  3. Encourage the in-self and life-long learning to acquire the required knowledge, skills, techniques, and the appropriate engineering tools, and apply them to the most recent and contemporary engineering issues and make the decisions related to managing projects.
  4. Apply basic knowledge of science to conduct experiments that help in the design of digital biomedical systems and solving problems at the interface of engineering and biology.
  5. Use modern techniques and skills to design biomedical systems in a teamwork manner considering professional and ethical responsibilities in biology and evaluate the economics, technical aspects, and societal impact of these biomedical systems.
  6. Acquire modern technical awareness and use the accumulated knowledge to implement all the phases of the development life cycle of medical systems that are associated with the interaction between living and non-living materials and identify patents, marketing, the regulatory environment, and quality control issues of these systems.
أنت هنا: عن البرنامج الأهداف